A tamburello

A tamburello olyan labdajáték, amelyet a csörgődobhoz (más néven tamburinhoz) hasonló alakú és méretű ütővel játszanak, a három, illetve gyerekeknél az öt fős csapatok. A tamburellohoz használt labda hasonló méretű, mint a teniszlabda, de más az anyaga, és lényegesen puhább.

A játéktér kézilabdapálya méretű, amelyen egyidejűleg két csapat játszik, egymás ellen. A játékban a tenisz szabályai szerint kell a labdát az ütővel az ellenfél térfelére átütni.

A tamburello olasz eredetű játék, története a reneszánszig nyúlik vissza. Régebben a várfalak tövében játszották, e hagyomány jegyében ma is gyakran rendeznek ilyen helyszínen versenyeket. Ez az első hallásra meglepő sportág olasz területeken a tenisz konkurenciája, míg Magyarországon az újdonság erejével hat.

A nyolcvanas évek elején még csak Olaszországban és Franciaországban játszották, majd az Olasz Tamburello Szövetség (F.I.P.T.) munkájának köszönhetően egyre több országban kezdték el játszani e játékot. Jelenleg vannak csapatok Európa számos országán (Ausztria, Katalónia, Franciaország, Németország, Anglia, Írország, Svájc, Magyarország …stb.) kívül többek között Amerikában, Argentínában, Brazíliában, Kínában, Japánban. A Nemzetközi Szövetséghez (FIBaT) folyamatosan érkeznek megkeresések, és további országok csatlakoznának a lelkes játékosok közé.

Kaszó Zsófia